Lidingö TK till historisk SM-final

18 december 2022

(Text från Tennis.se)

2020 debuterade Lidingö TK i elitserien. 2022 spelar klubben sin första SM-final någonsin.
Det efter seger med 3–2 mot Salk i semifinalen.
– Vi hade en tro på det här laget redan innan serien drog igång. En bra dag på jobbet så slår vi alla, säger Fred Simonsson. Två klubbar som aldrig varit framme i SM-final gör upp om gulden i slutspelet av Elitserien powered by MATCHi.
På damsidan: Påvelunds TBK, som ställs mot regerande mästaren Enskede LTK. På herrsidan: Lidingö TK.

Efter att Solna TK:s herrar tidigare under lördagen säkrat den ena finalbiljetten väntade ett dramatiskt Stockholmsderby i kampen om den andra.

Lidingö TK inledde starkt mot Salk, som kom till start i semin utan sina två starkaste kort: Elias och Mikael Ymer.
Jakob Amilon och Eric Ahren Moonga vann dubbeln mot Lorenzo Bresciani och Milos Sekulic (7–6, 7–5) medan Fred Simonsson övertygade i tredjesingeln mot Filip Malbasic (6–2, 6–0).

2–0 inför de avslutande singlarna och Lidingö var nu bara en matchvinst från finalplatsen.

Matchvinsten kom till slut, men inte på första- eller andrasingeln. Salk lyckades nämligen utjämna semifinalen efter vinster av Mirza Basic (6–3, 6–2 mot Simon Freund) och Nikola Slavic (6–4, 6–3 mot Johannes Ingildsen).

Lidingös segerjubel dröjde till efter det avgörande matchtiebreaket i dubbel. Där kunde Jakob Amilon och Fred Simonsson säkra 3–2-segern med 12–10 efter att ha räddat matchboll mot Mirza Basic och Nikola Slavic.
– Vi fick reda på i sista minuten att vi skulle spela. Man blev stressad men kände att ”vi kör bara, in i kaklet hela vägen”. Vi gjorde det riktigt bra. Jag är stolt över oss, säger Fred Simonsson.
– Lite nerver när det bara är ett tiebreak, men det var bara att gå in och göra vår grej. Vi gjorde det riktig bra, säger Jakob Amilon.

I sin blott tredje säsong i den högsta serien spelar nu Lidingö TK om SM-guldet. Då krävs seger mot Solna TK, som imponerade i semifinalsegern mot regerande mästaren Fair Play TK. Finalen spelas klockan 15.00 och sänds i Aftonbladet TV och Tennis.se/play. https://tv.aftonbladet.se/video/350272/tennis-sm-slutspelet-final-herr-och-dam– Vi mötte dem i serien och det blev 2–2. Det var en tajt match och det kommer det säkert bli igen. Det kommer vara små marginaler som kommer att avgöra, säger Amilon.